Pomarańczowy, witaminowy bardzo zdrowy – to wyjątkowy Dzień Marchewkowy!

Drodzy Rodzice i Dzieci!

Wielkanoc tuż tuż, w kuchni praca wre. Przysmaki świąteczne już prawie przygotowane, ale oprócz  świątecznych pyszności może marchewka u Was dzisiaj zagości. Zachęcamy Was bardzo serdecznie do wspólnej zabawy z okazji  Dnia Marchewki. Oto nasze propozycje:

Posłuchajcie kilku ciekawostek na temat marchewki:

  • Pomarańczowa marchewka pierwszy raz wyhodowana została w Holandii w XIV wieku.
  • Istnieją odmiany marchewek w kolorze fioletowym, białym, żółtym, czerwonym, a nawet czarnym.
  • Zjedzenie zbyt dużej ilości marchewki powoduje żółknięcie skóry.
  • Ze względu na słodkość tego warzywa, można z niego zrobić budyń albo ciasto marchewkowe.
  • W marchewce jest aż 88% wody.
  • Marchewka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oczu.
  • Marchewki zawierają duże ilości beta-karotenu, witaminy K i witaminy B6.
  • Głównym producentem marchwi są Chiny (około 45% światowej produkcji).
  • Marchewka jest bardziej odżywcza po ugotowaniu niż na surowo.
  • Marchewka nie jest głównym pożywieniem królików, tak jak to w bajkach jest przedstawiane. Królik nie może za dużo jeść tych warzyw, ponieważ zawierają one dużo cukru.

Lubią mnie chrupać zajączki, lubią także dzieci. Jestem słodka i pomarańczowa 🙂

„Marchewka” – Jan Brzechwa

Dawno temu, choć nikt o tym nie wie,

marchewka rosła na drzewie,

a że tak wysoko rosła – była okropnie wyniosła.

O kapuście mówiła „kapucha”,

z brukwi się wyśmiewała, że jest tłustobrzucha,

a jak się wyrażała o rzepie,

nawet nie wspominać lepiej.

Pomidor nazywała czerwoną naroślą,

sałatę – jarzyną oślą,

ziemniak – ślepiem wyłupiastym,

a koper po prostu chwastem.

„Ja – mówiła marchewka – ja to jestem taka,

że, jeśli tylko zechcę, zakasuję ptaka,

rosnę w górze, na drzewie, lecz jak będzie trzeba,

pofrunę nawet do nieba!

Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała,

jam owoc nad owoce, ze mną nie przelewki!”

Tak mówiła marchewka – głupia samochwała.

Dlatego właśnie dzieci nie lubią marchewki.

„Pomarańczowa, słodka, z ziemi wyrwana, pyszna w surówce i gotowana.

Dobrze jej w dłoni i salaterkach więc chrup ją zawsze zamiast cukierka”.

PRZEPIS NA PYSZNĄ SURÓWKĘ MARCHEWKOWĄ

Surówka z marchewki to prawdziwa królowa wśród dodatków do dań.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oskrob, opłucz.
  2. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i solą.

Ugniatamy, ubijamy i do piekarnika wkładamy. Rośnie pulchne, kolorowe i bardzo pomarańczowe. Jakie to ciasto? Oczywiście marchewkowe.

PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE

Proste ciasto marchewkowe. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania – to tylko wymieszanie wszystkich składników, jak przy muffinach. Poradzi sobie nawet dziecko. Obowiązkowo posiekane orzechy i cynamon. Na cieście – klasycznie już – musiała się znaleźć polewa z kremowego serka philadelphia, ale tym razem  z dodatkiem miodu – dla lepszego smaku. Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe, które Was zachwyci 🙂

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 g miałkiego brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 100 g zgrubsza posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W większym naczyniu umieścić olej, oba cukry i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Posmarować z wierzchu polewą z serka philadelphia, dowolnie przyozdobić.

Polewa z serka philadelphia:

  • 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jaśniejszej masy maślanej. Dodać miód i ponownie utrzeć. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztować, w razie potrzeby dosłodzić. Smacznego!

Wyciskany – również pyszny, jak i zdrowy jest sok marchewkowy.

PRZEPIS NA SOK MARCHEWKOWY

Marchewki obieramy i dokładnie myjemy. Możemy do tego użyć sokowirówki, dlatego by uzyskać sok przepuszczamy marchew przez sokowirówkę. Jeśli nie macie sokowirówki można marchew zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach i wycisnąć sok przez gazę lub bardzo gęste sito.
Do takiego soku wskazane jest dodanie kilku kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Sok również smakuje bardzo dobrze rozcieńczony odrobiną wody mineralnej.

„Muffinki”

Babeczki, muffiny, muffinki, dla chłopczyka i dziewczynki.
Już do sklepu biegnie Szymek, bo dziś święto jest muffinek.
Szybko w sklepie więc kupuje to, co tylko potrzebuje.
Z mamą w kuchni praca wre, każdy już muffinkę chce.
Cytrynową, marchewkową, bardzo smaczną, no i zdrową.
Pyszne to deserki małe, na przyjęcia doskonałe.
Z owocami podawane, czekoladą polewane.
Na sam widok „cieknie ślinka”, gdy też na nich jest malinka.
Koleżanko i kolego, dziś nie marnuj czasu swego
i do pracy już się bierz, rób muffinki jakie chcesz.

PRZEPIS NA MUFFINKI MARCHEWKOWE

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
  • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszanką z mąki, proszku do pieczenia, sody, soli i przypraw.
  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
  • W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru.
  • Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i dekorować np. posypką cukrową. Podawać jak lukier nieco zastygnie.