ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

25 października br. obchodziliśmy nie tylko Dzień Kundelka, ale również Światowy Dzień Makaronu.  Celem stworzenia Światowego Dnia Makaronu, było pokazanie, że jest to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Dodatkowo jest zdrowa, bowiem makaron znajduje się na 3 poziomie piramidy zdrowia.

Z tej okazji porozmawialiśmy o makaronie, o potrawach z makaronem w roli głównej, obejrzeliśmy wystawę eksponatów wykonanych w całości z makaronu oraz wykleiliśmy kontury kundelka makaronem 

Ciekawostki:

  • Zakłada się, że pierwszy makaron, który powstał w Chinach ok. 4 tys. lat temu, miał długości 20 cali.
  • Na świecie wyróżnia się około 600 gatunków i kształtów makaronu.
  • Przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę.
  • Stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii.
  • Najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka.
  • Al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom.
  • Makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza.