28 maja świętowaliśmy Światowy Dzień Mleka, który obchodzony jest od 2001 roku 25 maja. Zainicjowała go Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jej celem było popularyzowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów.
Zdaniem części ekspertów mleko to skarbiec wielu składników, niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jest bogate zarówno w witaminy, jak i w pierwiastki. Najwięcej ma witaminy A (antyutleniacz, zapobiega m.in. kurzej ślepocie), ale zawiera też D (zapobiega krzywicy, usprawnia wchłanianie wapnia), B2 (dobrze wpływa na nerwy i błony śluzowe) i B12 (zapobiega niedokrwistości). Jest również źródłem wapnia i potasu oraz fosforu, magnezu i cynku.
Tego dnia rozmawialiśmy o… mleku 🙂 O tym skąd ono się bierze, jakie ma wartości odżywcze i co można z niego zrobić. Każdy z nas miał też szansę spróbować swoich sił jako dojarz 🙂
Uwieńczeniem tego święta było wypicie jogurtu owocowego 🙂