Drodzy Rodzice i Dzieci!
Wielkanoc tuż tuż, w kuchni praca wre. Przysmaki świąteczne już prawie przygotowane, ale oprócz świątecznych pyszności może marchewka u Was dzisiaj zagości. Zachęcamy Was bardzo serdecznie do wspólnej zabawy z okazji Dnia Marchewki. Oto nasze propozycje:
Posłuchajcie kilku ciekawostek na temat marchewki:
- Pomarańczowa marchewka pierwszy raz wyhodowana została w Holandii w XIV wieku.
- Istnieją odmiany marchewek w kolorze fioletowym, białym, żółtym, czerwonym, a nawet czarnym.
- Zjedzenie zbyt dużej ilości marchewki powoduje żółknięcie skóry.
- Ze względu na słodkość tego warzywa, można z niego zrobić budyń albo ciasto marchewkowe.
- W marchewce jest aż 88% wody.
- Marchewka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oczu.
- Marchewki zawierają duże ilości beta-karotenu, witaminy K i witaminy B6.
- Głównym producentem marchwi są Chiny (około 45% światowej produkcji).
- Marchewka jest bardziej odżywcza po ugotowaniu niż na surowo.
- Marchewka nie jest głównym pożywieniem królików, tak jak to w bajkach jest przedstawiane. Królik nie może za dużo jeść tych warzyw, ponieważ zawierają one dużo cukru.
Lubią mnie chrupać zajączki, lubią także dzieci. Jestem słodka i pomarańczowa 🙂
„Marchewka” – Jan Brzechwa
Dawno temu, choć nikt o tym nie wie,
marchewka rosła na drzewie,
a że tak wysoko rosła – była okropnie wyniosła.
O kapuście mówiła „kapucha”,
z brukwi się wyśmiewała, że jest tłustobrzucha,
a jak się wyrażała o rzepie,
nawet nie wspominać lepiej.
Pomidor nazywała czerwoną naroślą,
sałatę – jarzyną oślą,
ziemniak – ślepiem wyłupiastym,
a koper po prostu chwastem.
„Ja – mówiła marchewka – ja to jestem taka,
że, jeśli tylko zechcę, zakasuję ptaka,
rosnę w górze, na drzewie, lecz jak będzie trzeba,
pofrunę nawet do nieba!
Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała,
jam owoc nad owoce, ze mną nie przelewki!”
Tak mówiła marchewka – głupia samochwała.
Dlatego właśnie dzieci nie lubią marchewki.
„Pomarańczowa, słodka, z ziemi wyrwana, pyszna w surówce i gotowana.
Dobrze jej w dłoni i salaterkach więc chrup ją zawsze zamiast cukierka”.
PRZEPIS NA PYSZNĄ SURÓWKĘ MARCHEWKOWĄ
Surówka z marchewki to prawdziwa królowa wśród dodatków do dań.
Składniki:
- 4 duże marchewki
- sok z połówki cytryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Marchewkę oskrob, opłucz.
- Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i solą.
Ugniatamy, ubijamy i do piekarnika wkładamy. Rośnie pulchne, kolorowe i bardzo pomarańczowe. Jakie to ciasto? Oczywiście marchewkowe.
PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE
Proste ciasto marchewkowe. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania – to tylko wymieszanie wszystkich składników, jak przy muffinach. Poradzi sobie nawet dziecko. Obowiązkowo posiekane orzechy i cynamon. Na cieście – klasycznie już – musiała się znaleźć polewa z kremowego serka philadelphia, ale tym razem z dodatkiem miodu – dla lepszego smaku. Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe, które Was zachwyci 🙂
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200 g miałkiego brązowego cukru
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach
- 100 g zgrubsza posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W większym naczyniu umieścić olej, oba cukry i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać bezpośrednio do wymieszanych składników. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Posmarować z wierzchu polewą z serka philadelphia, dowolnie przyozdobić.
Polewa z serka philadelphia:
- 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
- 90 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
- 4 łyżki płynnego miodu
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jaśniejszej masy maślanej. Dodać miód i ponownie utrzeć. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztować, w razie potrzeby dosłodzić. Smacznego!
Wyciskany – również pyszny, jak i zdrowy jest sok marchewkowy.
PRZEPIS NA SOK MARCHEWKOWY
Marchewki obieramy i dokładnie myjemy. Możemy do tego użyć sokowirówki, dlatego by uzyskać sok przepuszczamy marchew przez sokowirówkę. Jeśli nie macie sokowirówki można marchew zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach i wycisnąć sok przez gazę lub bardzo gęste sito.
Do takiego soku wskazane jest dodanie kilku kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Sok również smakuje bardzo dobrze rozcieńczony odrobiną wody mineralnej.
„Muffinki”
Babeczki, muffiny, muffinki, dla chłopczyka i dziewczynki.
Już do sklepu biegnie Szymek, bo dziś święto jest muffinek.
Szybko w sklepie więc kupuje to, co tylko potrzebuje.
Z mamą w kuchni praca wre, każdy już muffinkę chce.
Cytrynową, marchewkową, bardzo smaczną, no i zdrową.
Pyszne to deserki małe, na przyjęcia doskonałe.
Z owocami podawane, czekoladą polewane.
Na sam widok „cieknie ślinka”, gdy też na nich jest malinka.
Koleżanko i kolego, dziś nie marnuj czasu swego
i do pracy już się bierz, rób muffinki jakie chcesz.
PRZEPIS NA MUFFINKI MARCHEWKOWE
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
- W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszanką z mąki, proszku do pieczenia, sody, soli i przypraw.
- Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
- W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru.
- Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i dekorować np. posypką cukrową. Podawać jak lukier nieco zastygnie.