Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów, np. soków.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
My również przyłączyliśmy się do tej inicjatywy i w miniony czwartek (21.10.br.) obchodziliśmy w naszej grupie to „święto” 🙂 Rozmawialiśmy o znaczeniu spożywania owoców i warzyw dla zdrowia człowieka, wykonaliśmy prace plastyczne techniką malarską pt. „Mój ulubiony owoc i warzywo”. Dokonaliśmy klasyfikacji przyniesionych z domów owoców i warzyw, przeliczyliśmy elementy utworzonych zbiorów. Uwieńczeniem tego dnia było wykonanie soku marchwiowo-owocowego i jego degustacja 🙂 Niektórym z nas tak bardzo posmakował nasz sok, że poprosili nawet o 4 dokładki 🙂
Spożywajmy owoce i warzywa codziennie, nie tylko od święta, aby cieszyć się zdrowiem przez cały rok!
Następnego dnia nasza koleżanka, Milenka, wykonała kartkę dla sadowników, ogrodników i rolników z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Tym samym zrealizowała październikowe zadanie z Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego „Serdeczna Karteczka” 🙂