25 października br. obchodziliśmy nie tylko Dzień Kundelka, ale również Światowy Dzień Makaronu. Celem stworzenia Światowego Dnia Makaronu, było pokazanie, że jest to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Dodatkowo jest zdrowa, bowiem makaron znajduje się na 3 poziomie piramidy zdrowia.
Z tej okazji porozmawialiśmy o makaronie, o potrawach z makaronem w roli głównej, obejrzeliśmy wystawę eksponatów wykonanych w całości z makaronu oraz wykleiliśmy kontury kundelka makaronem ☺
Ciekawostki:
- Zakłada się, że pierwszy makaron, który powstał w Chinach ok. 4 tys. lat temu, miał długości 20 cali.
- Na świecie wyróżnia się około 600 gatunków i kształtów makaronu.
- Przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę.
- Stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii.
- Najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka.
- Al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom.
- Makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza.