Cel ogólny zajęć:
- zachęcanie do zdrowego trybu życia
- rozwijanie motoryki dużej i małej
Cele szczegółowe zajęć:
- poznanie produktów spożywczych najlepszych dla naszego zdrowia i tych, które powinno się ograniczać
- rozwijanie precyzyjnych i celowych ruchów ręki
Metody pracy:
rozmowa, praktyczne działanie
Formy pracy:
indywidualna
Środki dydaktyczne:
zdjęcie piramidy zdrowia
Przebieg zajęć
1. Rozróżnianie produktów spożywczych przy użyciu zmysłów:
- rozpoznawanie produktów z każdego szczebla piramidy zdrowia przy użyciu zmysłów: węchu, smaku, dotyku,
2. Ćwiczenia ruchowe:
- zabawa ruchowa „Ogrodnik”.
Dziecko wykonuje określone ćwiczenia na sygnał rodzica:
„Zrywamy jabłka” – dziecko podskakuje wyciągając ręce do góry
„Zrywamy truskawki” – dziecko zbiera woreczki z grochem i wrzuca je do wiaderka
„Skaczemy przez rabaty” – dziecko skacze przez rozłożone szarfy
„Przepędzamy ptaki” – dziecko wykonuje pajacyki.
3. Wykonanie owocowych szaszłyków: mogą być owoce dostępne w domu
- przygotowanie owoców: mycie, obieranie, krojenie (można wykorzystać mandarynkę, winogrono, banana tak, by dziecko rozwijało sprawność manualną na różne sposoby: obierając i dzieląc mandarynkę na cząstki, urywając winogrona, krojąc banana),
- nabijanie owoców na patyczki,
- sprzątanie stanowiska pracy.
4. Praca plastyczna. Narysuj samodzielnie swój ulubiony owoc
Ewelina Narwojsz
Źródło:
drosed.pl