Uwaga, pierwsze wyzwanie!
Zadanie nosi tytuł: „Mała cukiernia”.
A więc do dzieła….
Ciastolinowe ciastka mogą mieć różne kształty, wielkość i kolory, a w roli wafelków do lodów doskonale sprawdzą się papierowe papilotki (takie w których piecze się babeczki). Do zabawy przyda się też wałek, wykrawaczki do ciastek i występujące w roli posypek cekiny, brokat, ziarenka maku lub sezamu.
A oto przepis:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka soli
-2 łyżki oleju roślinnego
-2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki gorącej wody
Wszystkie składniki należy wymieszać i intensywnie ugniatać, aż się połączą, a masa zrobi się zwarta i elastyczna. Ciastolinę można zabarwić dodając do niej barwniki spożywcze. życzymy udanej zabawy i czekamy na zdjęcia
Poniżej zamieszczamy inspiracje do wykonania ciastoliny
https://www.youtube.com/watch?v=bce4JPdgIyI
oraz link, gdzie znajdziecie Państwo przepisy na inne zdrowe słodkości
A jeżeli dzieciom wystarczy jeszcze energii na kolejne działania, to przekazujemy materiały przygotowane przez nasze panie nauczycielki. Do pobrania i druku dołączamy następujące karty pracy. Coś dla młodszych i dla starszych dzieci.