EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

Od 2007 roku kraje europejskie obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”).

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! To bardzo niepokojące zjawisko, które jest wynikiem głównie złej diety. Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.

Choć dzień ten przypada 08 listopada, my już dzisiaj rozmawialiśmy o wartościowym jedzeniu i jego wpływie na nasze zdrowie.

Obchody rozpoczęliśmy od zdrowego i pożywnego śniadanka – było coś gotowanego, skoro to dzień zdrowego gotowania 😉 oraz samodzielnie skomponowane kanapki pełne witamin oraz mikro- i makroelementów – skoro to dzień zdrowego jedzenia 😉

W trakcie zajęć omówiliśmy poszczególne poziomy piramidy zdrowego żywienia, dowiedzieliśmy się, jakie są konsekwencje złego odżywiania się oraz braku aktywności fizycznej. Na podsumowanie dnia wycięliśmy z gazetek reklamowych i przykleiliśmy na kartkach „zdrowe” artykuły spożywcze 🙂